Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 g
mąka pszenna 4,5 szklanki
margaryna 250 g
jajko 6 szt
olej 3 łyzki
ocet 10 % 2 łyzki
proszek do pieczenia 3 lyzeczki
cukier 1 szklanka

Porada

blaszke wylozyc papierem do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Kroki postępowania

1
Ubijamy piane z białek ze szczypta soli na sztywno. a zóltka odstawiamy
Krok 1 - makowiec foto
2
margarynę kroimy na mniejsze kawałki dolewamy ocet i olej i dosypujemy cukier i miksujemy dość długo az margaaryna się dobrze ubije
Krok 2 - makowiec foto
3
dodajemy po 1 zołtku i miksujemy caly czas,az masa będzie jednolita.
Krok 3 - makowiec foto
4
następnie dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia i ubita piane z bialek i mieszamy lyzka
Krok 4 - makowiec foto
5
następnie wykładamy polowe masy na blache na to wykładamy gotowa mase makową z puszki wyrownać i na wierzch reszte masy.i piec ok 40 min w 180 stopniach
Krok 5 - makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 29.10.2014 07:37
podoba mi się ten przepis, makowiec w twojej wersji jest prostszy i szybszy w przygotowaniu ,super
Aleksandra/Olcia 28.10.2014 19:07
aż czuć zapach świąt
asienka15 28.10.2014 18:37
po ostudzeniu można polac lukiem i posypać kolorowa posypka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak