Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
śmietana 18 proc 1 szkl
margaryna 125 g
cukier drobny 3/4 szkl
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mak 1 puszka
cukier drobny 1 szkl
margaryna 125 g
jajko 4 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
mąka tortowa 1 szkl
cukier kryształ 1/2 szkl
margaryna 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Jajka ucieramy z ciepłą margaryną i cukrem. Dodajemy śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Masa makowa:
Do maku dodajemy żółtka, miód, margarynę, cukier i wszystko mieszamy. Ubijamy pianę i łączymy z masą makowa.

Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną folią lub papierem i wysmarowaną tłuszczem
Krok 3 - Makowiec foto
4
Nastepnie wylewamy mak i na koniec kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Życzę smacznego!!!!!!!!!
Krok 5 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 29.06.2014 18:28
moje ulubione ciasto to makowiec, pycha
barbara11561 26.02.2014 12:34
pyszne ciacho,lubię bardzo makowce:)
JOANNA16 21.02.2014 16:34
pycha lubię makowce))
halina17 18.02.2014 16:37
Dobre ciasto.
Krzysztof15 18.02.2014 15:57
bardzo lubie makowiec
agnieszka214 18.02.2014 14:41
ciasta takie to ja lubie
Czyki 18.02.2014 14:16
Bardzo smaczny i jak wygląda....pycha :):)
bogusia19 18.02.2014 12:17
to chyba coś dla mnie!!!
adelajda 18.02.2014 11:56
ja taki makowiec bardzo lubię :)
dodi 18.02.2014 11:48
ostatnio bardzo często go robię bo znika bardzo szybko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak