Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Spód: Do naczynia włóż margarynę i posiekaj nożem. Do tego dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Ciasto włóż na 1/2 godziny do lodówki.
Masa makowa: Mak wsypać do wody, tak, aby był zakryty. Gotować do momentu wygotowania wody. Zimny mak przekręcić przez maszynkę lub kupić mak gotowy w puszce.
Palmę, cukier, kakao i miód roztopić i dodać do maku.
Potem dodać jaja ( białka ubić na pianę ), proszek do pieczenia, rodzynki i olejek migdałowy.
Kruszonka: Margarynę posiekać, dodać mąkę i cukier. Włożyć do lodówki na 20 min.
Na posypaną blachę wkładamy spód, potem masę makową a na koniec kruszonkę
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy 1 godzinę. Patrzymy czy jest upieczone wkładając iglicę lub patyk od szaszłyków.