Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
margaryna do pieczenia 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
mąka 1,5 szklanki
jaja 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa makowa
mak 1/2 kg
margaryna palma 250 g
cukier 250 g
kakao 2 łyżki
miód 2 łyżki
jaja 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki dowolna ilość
kruszonka
margaryna palma 1/2 kostki
mąka 7,5 łyżek
cukier 7,5 łyżek
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Przepis został podzielony na 3 części, bo tak łatwiej zrobić to ciasto.
Spód: Do naczynia włóż margarynę i posiekaj nożem. Do tego dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Ciasto włóż na 1/2 godziny do lodówki.
Masa makowa: Mak wsypać do wody, tak, aby był zakryty. Gotować do momentu wygotowania wody. Zimny mak przekręcić przez maszynkę lub kupić mak gotowy w puszce.
Palmę, cukier, kakao i miód roztopić i dodać do maku.
Potem dodać jaja ( białka ubić na pianę ), proszek do pieczenia, rodzynki i olejek migdałowy.
Kruszonka: Margarynę posiekać, dodać mąkę i cukier. Włożyć do lodówki na 20 min.
Na posypaną blachę wkładamy spód, potem masę makową a na koniec kruszonkę
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy 1 godzinę. Patrzymy czy jest upieczone wkładając iglicę lub patyk od szaszłyków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.02.2014 13:24
Uwielbiam makowiec, aż się rozmarzyłam czytając ten przepis, świetny
olkaaa 26.01.2014 10:11
lubię makowiec
mirosława4 04.12.2013 14:16
bardzo lubię
m1monika 18.11.2013 11:17
pyszny!!! :-)
jeta72 21.10.2013 07:55
bardzo lubię :-)
ankaryba 17.09.2013 08:03
pyszny makowiec :-)
barbara11561 17.08.2013 01:56
mam do tego ciasta słabość:)
Katarzyna59 04.08.2013 11:00
bardzo smaczny
Rybciia 01.08.2013 11:33
ale pychotka :-)
Dorian 16.06.2013 23:26
pysznosci pysznosci
Seba 12.06.2013 09:14
bardzo smaczna
Wacław 18.05.2013 10:54
pyszny ten makowiec !
gacopierz23 07.05.2013 07:51
to coś dla mnie :)
Pani Domu 24.03.2013 18:01
z pewnością pyszny
Łukasz15 06.03.2013 21:36
Super ciasto
Ewelina38 01.01.2013 17:20
uwielbiam go, a w wykonaniu mojej babci był wyśmienity, i to parzenie, mielenie maku .... rytuał, dziś najczęściej sięgamy po gotowy w puszce, sama też tak robię, a szkoda....
Angelika10 24.12.2012 00:42
super
Motorek 12.12.2012 09:32
extra
karolina1869 03.12.2012 11:00
pycha
Margo1 24.11.2012 16:39
lubię makowiec
Margo1 24.11.2012 16:39
lubię makowiec
tessa 20.11.2012 15:49
lubię makowce
tessa 20.11.2012 15:49
lubię makowce
Dorota37 10.11.2012 14:54
fajny przepis
Beata23 09.11.2012 20:04
Przepis został podzielony na 3 części i podano do nich składniki 1.Spód 2.Masa makowa 3.Kruszonka a zamiast gotować mak można kupić już gotowy w puszce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak