Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 2,5 szklanki
cukru pudru 0,5 szklanki
soli szczypta
drożdży 0,5 kostki
jajko 1 sztuka
mleko 3/4 szklanki
masła 3 łyżki
masy makowej 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Masło roztopić.Drożdże wymieszać z mlekiem.Mąkę wsypać do miski dodać szczyptę soli,cukier puder,masło,jajko oraz mleko z drożdżami i bardzo dokładnie wyrobić.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Następnie ponownie wyrobić i rozwałkować ciasto.Wyłożyć na całość masę makową i zwinąć w rulon.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Wyłożyć na wysmarowaną blachę i pozostawić na 15 minut.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu polukrować.
Krok 4 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 22.09.2012 21:51
50g drożdzy
SmacznaPyza 22.09.2012 20:56
u mnie kostki drożdży są po różnej wadze - podaj proszę dokładną wagowo ilość użytych drożdży
natii3624 22.09.2012 20:14
Uwielbiam makowce wszelkiego rodzaju! :)
Justyna87 22.09.2012 20:13
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak