Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 puszka
mąka 0,5 kg
cukier 15 dag
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
żółtko jajek 4 szt
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe ciasteczka

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i pokroić nożem razem z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieść. Pod koniec dodać masę makową i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wycinamy foremkami różne kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku ok 15 min w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 10.03.2013 09:49
Muszą być pyszne
Amellia 16.12.2012 17:58
mniam
Habibi 16.12.2012 12:59
Dzięki za rozwianie wątpliwości ;) Właśnie takie duże puszki kupiłam, więc może się skuszę po świętach np. na Sylwestra :)
gottrina 16.12.2012 12:15
ja kupuje taką co ma 900g ale czasem dodaje niecałą puszkę
Habibi 16.12.2012 11:07
Jakiej wielkości ma być puszka z masą makową? ... są średnie i duże ... stąd moje pytanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak