Przepis i sposób przygotowania na: Makowa rolada
3 łyżki cukru dodatkowo
cukier puder
10 dag masła + 1 łyżka
1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
1 łyżka miodu
2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki słodkiej
wiórki kokosowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji
Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia .
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
W garnku rozpuścić masło. Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca . Wlać wsypać proszek budyniowy .Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka . Zostawić by lekko przestygła .
Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową .Zrolować . Wstawić do lodówki by masa zastygła .
Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna . Gorącą polewą polewamy roladę.
Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła .
Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .