Makowa „Izaura” –pyszna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO CIEMNE

  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajka

    4 sztuki
  • woda

    5 łyżek

CIASTO MAKOWE

  • margaryna

    125 dag
  • mak

    30 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier puder

    18 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olejek migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO CIEMNE: Cukier, kakao, margarynę, cukier waniliowy, wodę zagotować około 5 minut. Wystudzić masę. Dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę i wymieszać. Ubić pianę i połączyć z masą kakaową. Połowę ciasta wylać na blaszkę ( 25x36 cm). Łyżką nałożyć kupki z maku. Na mak wylać drugą połowę ciemnego ciasta. Piec około 1 godz. w 180°C.
CIASTO MAKOWE:Mak sparzyć. Przestudzić i zemleć dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodawać po łyżce maku. Dodać proszek i olejek. Ubić pianę i połączyć z masą makową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.02.2017 07:23
Na pewno pyszna :)
asiatok 31.12.2016 18:36
klasyka smaku!
gusia1000 31.12.2016 12:34
Pyszne ciasto.
jagoda5913 31.12.2016 10:48
super ciato
Stenka 31.12.2016 09:30
smaczne ciasto
Babeczka35 31.12.2016 08:19
To ciasto musi być pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat