Makaronowe kokardki z sosem serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    400 gram, farfale agnesi
  • ser gorgonzola

    100 gram
  • parmezan

    50 gram, startego na dużych oczkach
  • śmietanka

    200 ml, kremówki, słodkiej
  • białe wino

    50 ml, wytrawnego
  • cebula biała

    1 sztuka, mała, najlepiej szalotka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy oliwą. Odstawiamy do ostudzenia. W rondlu na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy wino i odparowujemy połowę jego objętości. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową, zagotowujemy. Wrzucamy w to makaron. Ponownie zagotowujemy i dodajemy do tego starte na grubych oczkach połowę gorgonzoli i parmezan. Cały czas gotując mieszamy, a gdy sos zgęstnieje, doprawiamy i przekładamy do miski. Posypujemy grudkami gorgonzoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 29.06.2012 11:45
proste smaczne szybkie :) idealne dla majacych malo czasu
ronald88 28.06.2012 22:42
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat