Przepis i sposób przygotowania na: Makaroniki kawowe
Migdały zmieliłam, dodałam do nich cukier puder i kawę i dokładnie wymieszałam. Białka ubijamy na sztywno ( nie mają się rwać), dodajemy 40 gram cukru i przez chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy migdały wymieszane z cukrem pudrem i kawą i lekko mieszamy łyżką. Tu zaczynają się schody, bo musimy uchwycić właściwy moment. Mieszanka musi być na tyle rzadka, żeby makaroniki się nieco rozpłynęły, ale nie za bardzo bo będą za płaskie.
Makaroniki możemy piec na blaszce wyłożonej pergaminem lub na silikonowej formie. Musimy użyć końcówki do szprycowania. Do rękawa nakładamy masę i formujemy małe ciasteczka w dość dużych odstępach, bo powinny się jeszcze troszkę rozpłynąć i uformować. Odstawiamy na 1 godzinę, żeby ciasteczka troszkę nam się wysuszyły. Po godzinie pieczemy w 160 stopniach około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia na około 10-15 minut. Dopiero po tym czasie możemy makaroniki odkleić, bo jak będą za ciepłe to mogą nam się rozwarstwić. Przekładamy.