Makaroniki kawowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    3
  • cukier drobny

    40 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • migdały mielone

    120 gram
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • marmolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka na makaroniki trzeba rozdzielić przynajmniej dzień wcześniej. Ja poczytałam i większość pisała, żeby je zostawić w temperaturze pokojowej od 24 do 36 godzin. U mnie stały dobę. Chodzi o to żeby białka trochę wyschły - efekt końcowy podobno wtedy jest lepszy.

Migdały zmieliłam, dodałam do nich cukier puder i kawę i dokładnie wymieszałam. Białka ubijamy na sztywno ( nie mają się rwać), dodajemy 40 gram cukru i przez chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy migdały wymieszane z cukrem pudrem i kawą i lekko mieszamy łyżką. Tu zaczynają się schody, bo musimy uchwycić właściwy moment. Mieszanka musi być na tyle rzadka, żeby makaroniki się nieco rozpłynęły, ale nie za bardzo bo będą za płaskie.
Makaroniki możemy piec na blaszce wyłożonej pergaminem lub na silikonowej formie. Musimy użyć końcówki do szprycowania. Do rękawa nakładamy masę i formujemy małe ciasteczka w dość dużych odstępach, bo powinny się jeszcze troszkę rozpłynąć i uformować. Odstawiamy na 1 godzinę, żeby ciasteczka troszkę nam się wysuszyły. Po godzinie pieczemy w 160 stopniach około 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia na około 10-15 minut. Dopiero po tym czasie możemy makaroniki odkleić, bo jak będą za ciepłe to mogą nam się rozwarstwić. Przekładamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia35 25.06.2013 16:55
pysznie wyglądają
everay 25.06.2013 16:41
uwielbiam je:)
babajaga1969 25.06.2013 15:57
pyszne te ciasteczka
Konczi 25.06.2013 15:42
super ja chyba też się za nie zabiorę :)
reniatka 25.06.2013 15:39
ale świetne te makaroniki
Barbara13 25.06.2013 15:32
Ja również jeszcze nigdy nie robiłam takich makaroników a nie raz miałam ochotę ,chyba wreszcie się zmotywuję
Beatris 25.06.2013 15:19
Od dawna kuszą mnie takie makaroniki. Muszę w końcu się za nie zabrać. Przepysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat