makaron z zielonymi warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron grube wstążki

    2 porcje
  • brokuł

    1/2 sztuki
  • groszek zielony

    1 garść
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki

pesto

  • sałata

    1 garść
  • szpinak świeży

    1 garść
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie z mrożonym groszkiem Hortex przez 4-5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzamy (zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą.

Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

zielone pesto:
Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz oliwę,szczyptę soli i pieprzu oraz połowę wody pozostawionej po gotowaniu brokuła i groszku. Całość miksujemy blenderem. (jeśli pesto jest za gęste dodajemy resztę wody)

Wykonanie:
Ugotowany makaron polewamy zielonym pesto, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy warzywa: groszek, brokuła oraz cukinię.
Całość przed podaniem można posypać odrobiną startego parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.06.2017 14:23
na prawdę apetyczne danie
cukiereczek 27.05.2017 21:22
szybie i smaczne danie makaronowe
Wiktoria29 26.05.2017 16:17
dziękuję....
benka 25.05.2017 20:24
Pyszne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat