Makaron z sosem wiejskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    do smaku
  • kiełbasa wieprzowa

    500 g
  • pomidory krojone z puszki

    400 g
  • wino białe

    3 łyżki
  • kukurydza

    150 g
  • makaron penne

    350 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szczypiorek

    do smaku
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Odcedzić.Cebulę grubo posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Usmażyć na oliwie,aż cebula będzie miękka.Kiełbasę pokroić na duże kawałki,smażyć na patelni.Dodać wino,pomidory i doprawić solą i pieprzem.Doprowadzić do wrzenia i gotować wszystko na małym ogniu około 10 minut-mieszając.Makaron dodać do sosu,dodać kukurydzę.Wymieszać.Podawać posypane szczypiorkiem i startym żółtym serem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga130982 20.09.2011 09:30
super
RenataZ-et 23.08.2011 23:25
świetny przepis :)
Iwona45 01.06.2011 13:36
mniam;
kuklik 10.04.2011 20:39
bombowe
Krystyna32 10.04.2011 09:00
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat