Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy ze śmietaną;
Pieczarki obrać,opłukać, pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć.
Pieczarki przełożyć do wiekszego garnka , a na tym samym oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebule.
Cebule połączyć z pieczarkami wymieszać i dusić do 20 minut doprawiając do smaku solą, pieprz oraz dodając bulion.
Pod koniec dodać czosnek drobno posiekany , przyprawić przyprawą uniwersalną a także dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Zagęścić sos ;
Rozmieszać dokładnie mąkę z wodą , mieszając dodawać stopniowo do gotującego sie sosu, gotować jeszcze parę minut, zabielić kwaśną śmietaną .
Śmietanę najpierw zahartować;
1/2 szklanki gorącego sosu zmieszać ze śmietaną w celu zahartowania , następnie połączyć mieszaninę z całym sosem.
Ugotowany makaron polać sosem.