MAKARON Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny, aromatyczny makaron ze świeżą bazylią.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron papardelle

    400 gramów
  • Pomidory krojone z puszki

    2 opakowania
  • mozzarella

    1 opakowania
  • ząbki czosnku

    2 sztuk
  • cebula

    1 sztuk
  • olej z bazylią

    2 łyżki
  • bazylia posiekana

    1 garście
  • sól

    1 szczypta
  • papryczka chilli

    2 sztuk
  • cukier

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Kiedy czosnek z cebulą lekko się zarumienią, dodaję pomidory oraz przyprawy - sól, rozkruszone papryczki, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu około 10 minut.
Na koniec dodaję posiekaną bazylię i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Gotowy sos łączę z wcześniej ugotowanym makaronem.

jejkuchnia
DO PRZYGOTOWANIA DANIA UŻYŁAM 2 SZT. MAŁYCH PAPRYCZEK CHILI PEPERONCINI (SUSZONE).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat