Makaron w sosie szpinakowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    300 gramów
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • mrożony szpinak

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić.

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć przez chwilę. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do cebuli i obsmażyć. Dodać szpinak i dusić 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i dodać śmietanę. Całość wymieszać.

W tym czasie ugotować makaron, zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowany polać sosem i wymieszać. Można to danie posypać serem żółtym bezpośrednio na talerzu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 09.05.2014 10:10
extra pomysł
Aannkaa82 02.01.2014 19:59
Fajny pomysł :)
Wacław 28.12.2013 10:30
pyszne danie :-)
Mysiunia 03.12.2013 16:39
Pyszne jedzonko :)
mysza75 27.11.2013 19:39
tez bardzo lubię taki makaron :-)
Wafelek2601 16.11.2013 11:29
Moje smaki
RenataZ-et 11.11.2013 23:57
super smak
Katarzyna59 15.10.2013 09:33
apetyczne jedzonko
gosia56 08.10.2013 08:36
pyszne danie
caralajna 07.10.2013 20:55
pyszności.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat