Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaghetti z kaszą i brokułami w sosie pomidorowym
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż na ćwiartki i siekamy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Podsmażamy na rumiano cebulę z czosnkiem.
Dodajemy kaszę gryczaną i co chwilę mieszając, smażymy razem 3-4 minuty.
Dodajemy różyczki brokuła, cukinię oraz passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.
Gorący makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.