Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ricciarelle w sosie serowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 150-180 g
ser ricotta 4 łyżki
ser żółty gouda tarty 40 g
śmietana 12% 6 łyżek
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
szynka parmeńska 2 plastry
natka pietruszki
parmezan starty
Pieprz biały mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ricciarelle w sosie serowym

Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do zarumienienia, co jakiś czas mieszałem.
Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.08.2015 20:25
lubię takie dania
Adamorek 27.08.2015 15:51
ciekawe danie
Asik32 27.08.2015 14:24
z chęcią bym wzięła talerzyk z tym daniem:)
Jumper123 27.08.2015 11:24
pysznie wygląda
Futka 27.08.2015 10:27
Przepyszne i bardzo aromatyczne połączenie :) Palce lizać :)
bertpvd 27.08.2015 09:57
Przepyszne danie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak