Przepis i sposób przygotowania na: Makaron razowy do rosołu i nie tylko
5 szt- jajka
2 szklanki - woda
Mąkę wysypać na stolnicę, jajka wybić do naczynia, wlać wodę, dokładnie rozmieszać, łączyć z mąką i wyrabiać ciasto na makaron. W miarę potrzeby uzupełnić - dodać wody. Bardzo trudno jest wyrobić ciasto, ponieważ otręby znajdujące się w mące trudno się sklejają, ale powiem szczerze, że warto. Smak makaronu jest niepowtarzalny a w dodatku zdrowy. Wyrobione ciasto odłożyć na chwilę do wypoczęcia , po czym wałkować na cienkie placki - paski chwilę podsuszyć i kroić najlepiej nożem. Z tej ilości mąki wyszło mi dość dużo makaronu ale pokrojony wysuszę, pakuję w torebki papierowe i gotuję na bieżąco tyle ile potrzeba. Smacznego. Spróbujcie, bo naprawdę warto;)