Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży lub mrożony

    900 g
  • makaron muszelki

    20 szt
  • ser feta

    1/2 opakowania
  • cebula

    500 g
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • pomidor

    1 szt
  • suszone pomidory

    3 szt
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucam makaron i gotuję ok 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Makaron ma być al dente. Odcedzam, zahartowuje zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układam na płaskiej powierzchni.

Na patelni podgrzewam oliwę, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażam. Następnie dodaję szpinak, zmniejszam temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekam aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę, świeże i suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewam do 180-200 stopni. Muszle nadziewam lekko przestudzonym farszem i układam u naczyniu żaroodpornym. Zapiekam pod przykryciem ok 10-15 minut pod koniec otwieram naczynie i jeszcze chwile zapiekam.

Takie nadziewane muszle można zapiekać również z sosem pomidorowym lub posypać tartym serem smakują również znakomicie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 09.12.2014 21:16
bardzo apetyczne
Krystyna32 09.12.2014 12:44
bardzo smaczne
Ola1984 09.12.2014 07:55
Jeśli ze szpinakiem to biorę w ciemno :) Uwielbiam.
Krzysztof15 09.12.2014 06:20
bardzo smaczny
idealme 08.12.2014 21:39
aż ślinka leci
eliza135 08.12.2014 20:35
apetycznie wyglądają
cukiereczek 08.12.2014 19:40
aż ślinka leci takie apetyczne
dollce 08.12.2014 19:23
wyglądają cudnie - muszę spróbować ;)
marcia7 08.12.2014 18:40
pięknie wyglądają
norweska20 08.12.2014 14:45
smakowicie podane...pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat