Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron łazanki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki + do podsypania
jajko 1 szt
smalec 1 łyęzczka
sól szczypta
woda 100-150 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron łazanki

Do malaksera wsypujemy mąkę (bądź tradycyjnie na stolnicę ;) ), dodajemy smalec oraz jajo i sól - wyrabiamy delikatnie ciasto po czym podlewamy wodą i dokańczamy wyrabianie - wychodzi bardzo mięciutkie, Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cieniutki placek, który kroimy w cienkie paseczki, a te z kolei siekamy pod ukosem krojąc łazanki, Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie - można dodać łyżkę oliwy bądź oleju, Makaron łazanki odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą - gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak