Przepis i sposób przygotowania na: makaron lasagne z podgrzybkami (bez pieczenia)
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, ja to robię na tarce do szatkowania kapusty.
Cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę z cukrem i podsmażyć. Dodać grzyby, smażyć aż puszczą wodę i dalej aż woda odparuje na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni (małej) rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać mąkę i wymieszać. Po chwili dolać wodę i wymieszać, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wlać do grzybów, wymieszać dodać czuszkę lub chili.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.
Płaty makaronu przekładać sosem grzybowym, posypać posiekaną natką pietruszki na talerzach.
Można zrobić albo 2x z 4-5 płatów, albo ze wszystkich 8-10 i przepołowić na pół.
Gotowe, smacznego.
***Można też zapiec, ale wtedy warto dodać startego sera typu mozzarella do każdej warstwy i na wierzch.