makaron lasagne z podgrzybkami (bez pieczenia)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    8-10 płatów
  • podgrzybki

    350 gram
  • cebula

    1 średnia
  • czuszka posiekana

    1/2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • woda

    2/3 szklanki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzybki (czarne łebki) dokładnie oczyścić za pomocą noża, ręcznika papierowego i wilgotnej gąbki. Unikać mycia i namaczania.
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, ja to robię na tarce do szatkowania kapusty.
Cebulę rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę z cukrem i podsmażyć. Dodać grzyby, smażyć aż puszczą wodę i dalej aż woda odparuje na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni (małej) rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać mąkę i wymieszać. Po chwili dolać wodę i wymieszać, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wlać do grzybów, wymieszać dodać czuszkę lub chili.

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu w mocno osolonej wodzie.
Płaty makaronu przekładać sosem grzybowym, posypać posiekaną natką pietruszki na talerzach.
Można zrobić albo 2x z 4-5 płatów, albo ze wszystkich 8-10 i przepołowić na pół.
Gotowe, smacznego.

***Można też zapiec, ale wtedy warto dodać startego sera typu mozzarella do każdej warstwy i na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 10.11.2013 00:11
świetny pomysł
Renata22 15.10.2013 15:24
smakowite danie i bardzo aromatyczne;)
Katarzyna59 08.10.2013 17:33
fajny pomysł
Krystyna32 02.10.2013 13:32
pyszne danie
Mniam 01.10.2013 16:41
To musi być pyszne!
olkaaa 01.10.2013 07:53
muszę koniecznie spróbować
Beatris 01.10.2013 07:29
Wyśmienita potrawa. Pycha.
misia53 01.10.2013 02:03
o jejku... ale wymyśliłaś?!pychota!
Ania321 01.10.2013 00:36
smaczne danie :)
marinia 30.09.2013 22:45
ależ piękne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat