Makaron a'la carbonara ze śmietaną

Makaron a'la carbonara ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    200 gram
  • boczek wędzony

    150 gram
  • cebula czerwona

    1 szt
  • śmietana

    100-150 gram
  • żółtko jajek

    2 szt
  • parmezan

  • natka pietruszki

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 2 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Boczek pokroić w paski i podsmażyć go na patelni, aż wytopi się trochę tłuszczu.
Krok 3 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smażyć na małym ogniu kilka minut.
Krok 4 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Do śmietany wbić żółtka. Wymieszać.
Krok 5 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz starty parmezan. Wymieszać.
Krok 6 - Makaron a'la carbonara ze śmietaną foto
Wrzucić ugotowany makaron na patelnię, przesmażyć wszystko przez chwilę. Następnie zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia, aby jajka się nie ścięły. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat