Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez jaglany bez jajek (aquafaba)

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 100 g
aquafaba 150-180 ml
sól czarna Kala Namak do smaku
olej roślinny ile zabierze
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sok z cytryny do smaku
musztarda do smaku

Porada

Osoby uczulone na jajka i białko mleka nie muszą już rezygnować z majonezu! Kasza jaglana z dodatkiem oleju i wywaru z ciecierzycy (aquafaba) stworzy sos o podobnej konsystencji, a sól Kala Namak doda jajecznego aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez jaglany bez jajek (aquafaba)

Kaszę jaglaną przełożyć na sito i przelać sporą ilością wrzącej wody, aby wypłukać goryczkę. Opłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, lekko osolić i gotować do miękkości. Przelać na gęste sito i odstawić do odcieknięcia (gotowanie na sypko częściej powoduje, że kasza ma delikatną goryczkę!). Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera.

Dodać szczyptę czarnej soli (uwaga na ilość, bo sól ma bardzo mocny aromat siarkowodoru!) - dolać olej, musztardę, sok z cytryny i zwykłą sól do smaku. Składniki miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, ale wpływ na końcowy efekt ma jakość noży w blenderze i jego moc!

Zimny wywar z cieciorki (aquafaba) ubić w suchej i czystej misce (nie może być tłusta!) na sztywną pianę. Przełożyć ją do blendera i ponownie, ale możliwie szybko zmiksować do połączenia. W razie konieczności można masę przetrzeć przez gęste sitko.

Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego suchego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do schłodzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.03.2017 19:45
Gosiu, niestety nie da się sensownie opisać smaku ;) Dlatego trzeba podjąć własne próby - zwłaszcza, kiedy lubi się jaglankę ;)
benka 28.03.2017 19:02
Wow jestem pod wrażeniem.
ben-ka 28.03.2017 14:36
Ciekawa jestem smaku.
Futka 28.03.2017 13:01
Wspaniała, jaglana wersja majonezu :)
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 12:30
Ciekawy przepis;)
gosia56 28.03.2017 11:37
ciekawe jak taki smakuje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak