majonez ewy

majonez ewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    2 szt.
  • olej

    1,5 szklanki
  • sok

    z ½ cytryny
  • musztarda

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania majonez ewy

Żółtka dokładnie oddzielić od białek, włożyć do miski i ucierać z kilkoma kroplami soku cytrynowego. Następnie dodawać stopniowo olej, zaczynając od kilku kropli. Potem porcje oliwy dolewać nieco większymi partiami, ale w Momocie gdy poprzedni olej całkowicie wchłonięty zostanie przez masę. Dolewać oliwę ciągle ucierając, aż do jej wyczerpania. Jeżeli majonez jest zbyt gęsty, należy wlać trochę więcej wody. Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i musztardę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat