Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maczanka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 400 g
cebule 2 szt
cytryna
bulion wołowy 125 ml
wino czerwone wytrawne 100 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
kajzerka 4 szt
kminek 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
smalec 100 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Maczanka

Schab natrzeć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , posypać kminkiem.
Cebule pokroić w kostkę , kajzerki przepołowić.
Mięso obsmażyć na gorącym smalcu , dodać cebulę , po chwili wlać bulion. Dusić 30 min. , wlać wino , dusić do miękkości .Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.
W niewielkiej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do wywaru , dodać przecier pomidorowy. Zagotować i w powstałym sosem nasączyć przekrojone kajzerki.
Nasączone bułki włożyć do rondla z sosem. Na nich ułożyć plastry schabu. Podgrzać na małym ogniu. Udekorować wg własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 16.06.2015 18:13
bardzo ciekawa potrawa:)Smacznie wygląda:)
luna76 06.05.2015 17:23
obłędne danie!!! :)
Wacław 06.05.2015 15:07
pysznie kolorowo,podoba mi sie :-)
Betina#45 06.05.2015 14:52
fajny przepis ;) smakowicie wygląda
Agnieszka-87-25 06.05.2015 14:43
smacznie wygląda
aginaa 06.05.2015 14:40
smaczne danie
iskierka.ag 06.05.2015 14:13
Bardzo apetyczne.
marcia7 06.05.2015 13:45
dobrze to wygląda
adelajda 06.05.2015 13:25
Dobre danie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak