Przepis i sposób przygotowania na: Lukier królewski
Lukier królewski to jeden z najlepszych rodzajów lukru. Ma idealną konsystencję do ozdabiania, a także intensywnie biały kolor - nie jest przezroczysty.
1. Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym, szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny.
2. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera. Powolne ubijanie zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru. Jeśli lukier jest zbyt mdły można dodać jeszcze kilka kropli soku z cytryny/octu winnego.
3. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim, wyciskać i dekorować wg. uznania.