Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lukier

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szt
cukier puder 1-1,5 szkl
sok z cytryny 1/4 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: lukier

Ilość cukru pudru jest zależna od wielkości jajka i tego jakiej konsystencji lukier chcemy uzyskać.
Białko mieszamy z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. W razie gdyby był za rzadki, dosypujemy cukru pudru.
Lukier można wymieszać z barwnikami spożywczymi.
Tak przygotowany lukier przekładamy do tutek (ja używam zrobionych z papieru do pieczenia) i możemy zdobić ciasteczka, pierniki, torty.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 02.01.2015 19:11
ale śliczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak