Lubelskie bociany, coś a'la pierożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • cebula

    5 sztuk
  • mąka

    2 kg
  • woda

    3 szklanki
  • smalec

    4,5 łyżki
  • ziemniaki

    18-22 sztuki
  • przyprawy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Przyprawy- sól, pieprz
Ciasto:
Łączymy mąkę wraz z ciepłą wodą na stolnicy i zagnatamy ciasto. Do ciasta dodajemy 2 łyżeczki soli.
Krok 2 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie za pomoca tartki ścieramy ja na tych malutkich oczakch. Dodajemy tak samo startą cebulę- sztuk 4. Na petelnie wykładamy smalec , na rozgzran wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy do niej starte ziemniaki z cebulą i smażymy. Smażymy w celu takim aby mianowicie ziemniaki posiadajace swój smak surowy go straciły. Doprawiamy solą i pieprzem, pieprzu troche wiecej by miały intensywniejszy smka.
Krok 4 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Każdą z podzielonych czesci kolejno rozwałkowywujemy i wykladamy farsz ziemniaczany.
Krok 5 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Rozsmarowywujemy go na całej długośc. Zwijamy w rulon. Nasttępnie kroimy go w kawałeczki tak około 3-4-5 cm, wg uznania.
Krok 6 - Lubelskie  bociany, coś a'la pierożki foto
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. fajnie gdy są polane tłuszczykiem, skwareczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 12.06.2013 21:15
Brzmi bardzo zachecająco. Na pewno wypróbuję ten prezpis bo jestem bardzo ciekawa jak smakują.
IwonaKa 06.06.2013 11:01
naprawdę świetne danie,nie próbowałam i nie słyszałam o nim,na pewno regionalne,chętnie skorzystam z przepisu bo jestem ciekawa jak smakuje
kasiek 03.03.2013 21:38
wyglądają bardzo smacznie ... i te skwareczki
dianix 10.12.2012 20:42
niestety juz niemam jak ich zmienic, niestety literówki zdarzają się;(
dianix 10.12.2012 20:41
dzięki za komentarz
pacpaw 10.12.2012 18:41
jestem wielkim fanem regionalnych dań. W treści przepisu jest parę literówek, ale nie wpływają na ogólne zrozumienie przepisu. Warto smakować i próbować takie przepisy.
Renata22 25.03.2012 19:02
ale fajne! ;)
dianix 16.03.2012 22:46
wcale:)
suzana 16.03.2012 21:51
nie rozpadają się???
Anna146 16.03.2012 18:32
fajna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat