Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z piekarnika z warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś 1 średni około 3,7kg
cytryny 0,5 sztuki
por 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
cebula 0,5 sztuki
tymianek 5 gałązek
czosnek 4 ząbki
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z piekarnika z warzywami

Kroki postępowania

1
Pora pokroić w krążki, pomidora w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w łupinkach lekko rozgnieść.
Krok 1 - Łosoś z piekarnika z warzywami foto
2
Łososia wyfiletować i powyciągać pęsetą ości, nie zdejmować skóry. Nasmarować jeden filet oliwą z oliwek, oprószyć solą i pierzem(drugi można wykorzystać do innego dania). Brytfannę obłożyć folią aluminiową i włożyć filet. Z wierzchu posmarować pesto i obłożyć wcześniej przygotowanymi warzywami i gałązki tymianku. Wycisnąć po całości łososia pół cytryny, a skórkę zostawić gdzieś po boku fileta.
Krok 2 - Łosoś z piekarnika z warzywami foto
3
Nagrzać piekarnik do 160 stopni i piec około 25min (jak filet jest świeży i nie mrożony, jak mrożony to dłużej tak około 35-40min, zależy również od wielkości).
Krok 3 - Łosoś z piekarnika z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 01.03.2013 09:25
cos dla mnie, pycha!
cooleczka 21.02.2013 10:05
brzmi pysznie
cooleczka 21.02.2013 10:05
brzmi pysznie
jozefinach 14.01.2013 12:48
Uwielbiam łososia.
foczka-ks 13.01.2013 00:49
pięknie i smacznie
Konczi 12.01.2013 19:25
pychaaaaaaa - smaczne
adelajda 12.01.2013 16:07
super ! ale kusisz !!!!!!
Monika-twin 12.01.2013 14:55
super przepis
Miki 12.01.2013 14:52
super
IwonaKa 12.01.2013 14:41
ale pychotka,już bym to jadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak