Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z kremem z kalafiora, kaszą jęczmienną i papryką
Następnie smażymy łososia na patelni grillowej. Smażymy około 3 minut.
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy różyczki kalafiora) Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotujemy około 15 minut pod przykryciem aż kalafior zrobi się miękki.
Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 4 łyżkami słodkiej śmietany i miodem. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy 2-3 kosteczki masła i wszystko mieszamy.
W garnku podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość gotujemy i mieszamy.
Upieczoną paprykę (20 min. termoobieg 180C) obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
Do całości dodajemy niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów,, szczyptę soli i białego pieprzu. Całość mieszamy.
Wykładamy na talerz krem z kalafiora, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia. Dekorujemy papryką i listkami bazylii (opcjonalnie)