Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś teriyaki z quinoa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 400 gram
sezam 4 łyżki
quinoa 1/2 szklanki
woda 1 szklanka
marynata teriyaki
sos sojowy 3 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
miód 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś teriyaki z quinoa

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Dodajemy do marynaty umytego, oczyszczonego z ości, wysuszonego łososia i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 - 60 minut.
Krok 1 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
2
Wyjmujemy łososia z marynaty, obtaczamy w sezamie i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryba na około 2/3 grubości jest "ścięta", delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie. Na koniec wyłączamy płomień i zostawiamy na chwilę.
Krok 2 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
3
W międzyczasie na małym ogniu w szklance wody gotujemy quinoa. Gdy wchłonie całą wodę, wyłączamy płomień i dodajemy kiełki - mieszamy.
Krok 3 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
4
Podałam z ugotowaną na parze marchewką.
Smacznego :)
Krok 4 - Łosoś teriyaki z quinoa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.07.2013 19:27
wygląda smacznie
arbuzowo 28.02.2013 22:29
Uwielbiam łososia pod każdą postacią - więc kolejny z pomysłów do wypróbowania :-)
Megg 26.02.2013 08:35
uwielbiam każdy rodzaj rybki :)
marcia7 25.02.2013 23:27
nie udało mi się jeszcze przekonać do łososia, może jak wypróbuję ten przepis to to się zmieni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak