Łosoś teriyaki z quinoa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    400 gram
  • sezam

    4 łyżki
  • quinoa

    1/2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • marynata teriyaki

  • sos sojowy

    3 łyżki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
Do miski wlewamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Dodajemy do marynaty umytego, oczyszczonego z ości, wysuszonego łososia i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 - 60 minut.
Krok 2 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
Wyjmujemy łososia z marynaty, obtaczamy w sezamie i smażymy na średnim ogniu. Gdy ryba na około 2/3 grubości jest "ścięta", delikatnie odwracamy na drugą stronę i smażymy, aż się zetnie. Na koniec wyłączamy płomień i zostawiamy na chwilę.
Krok 3 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
W międzyczasie na małym ogniu w szklance wody gotujemy quinoa. Gdy wchłonie całą wodę, wyłączamy płomień i dodajemy kiełki - mieszamy.
Krok 4 - Łosoś teriyaki z quinoa foto
Podałam z ugotowaną na parze marchewką.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 25.07.2013 19:27
wygląda smacznie
arbuzowo 28.02.2013 22:29
Uwielbiam łososia pod każdą postacią - więc kolejny z pomysłów do wypróbowania :-)
Megg 26.02.2013 08:35
uwielbiam każdy rodzaj rybki :)
marcia7 25.02.2013 23:27
nie udało mi się jeszcze przekonać do łososia, może jak wypróbuję ten przepis to to się zmieni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat