Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka

Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    800 g
  • estragon

    1 gałązka
  • oliwa

  • sól

  • pieprz czarny

  • żółtko jajek

  • masło klarowane

    150 g
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 szt
  • białe wino

    50 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
1. Filet z łososia norweskiego pokroić na 4 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodając listki estragonu. Piec na dobrze rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu - przez ok. 4 minuty, a następnie przez ok. 1 minutę skórą do góry. Możemy też łososia usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku – na papierze do pieczenia.
2. Przygotowanie sosu: w rondelku zagotować wino, dodając estragon i drobno posiekaną dymkę. Odparować, a następnie gotować ok. 2 min. pod przykryciem, przecedzić. Do wystudzonego wywaru dodać żółtka. Garnek z sosem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wyłączyć ogień. Nadal ubijać, dodając cienką strużką roztopione masło, aż powstanie jednolity, gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Danie serwować z sałatą warzywną z wiosennych warzyw – kalarepki, szparagów, ogórka, rzodkiewki itp.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

ttrytka 23.10.2015 22:39
Smakowicie podane
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 23:28
Ciekawy przepis i połączenie składników.
NatalkaC 12.10.2013 15:51
wczoraj zrobiłam na romantyczną kolacje rewelacja.
arbuzowo 28.06.2013 22:31
brzmi smakowicie
Megg 27.06.2013 16:44
bajeczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat