Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z łososia
800 g -
estragon
1 gałązka -
oliwa
-
sól
-
pieprz czarny
-
żółtko jajek
-
masło klarowane
150 g -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 szt -
białe wino
50 ml
Przepis i sposób przygotowania Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka
1. Filet z łososia norweskiego pokroić na 4 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodając listki estragonu. Piec na dobrze rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu - przez ok. 4 minuty, a następnie przez ok. 1 minutę skórą do góry. Możemy też łososia usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku – na papierze do pieczenia.
2. Przygotowanie sosu: w rondelku zagotować wino, dodając estragon i drobno posiekaną dymkę. Odparować, a następnie gotować ok. 2 min. pod przykryciem, przecedzić. Do wystudzonego wywaru dodać żółtka. Garnek z sosem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wyłączyć ogień. Nadal ubijać, dodając cienką strużką roztopione masło, aż powstanie jednolity, gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Danie serwować z sałatą warzywną z wiosennych warzyw – kalarepki, szparagów, ogórka, rzodkiewki itp.
Komentarze (5)