Łosoś norweski w kruszonce ziołowej podany z grzybami w śmietanie ze świeżo tartym serem oscypek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koperk drobno posiekany

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • drobno posiekany świeży tymiank

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    5 łyżek
  • śmietana 36%

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • filet z łososia

    600 g
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • oscypek

    200 starty
  • prawdziwki

    400 g
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • cebula

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na połowie oliwy z oliwek i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Dodać białe wino, śmietanę i gotować do momentu odparowania wody. Całość doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Łososia pokroić na cztery części, doprawić przyprawą do ryb Prymat i marynować ok. 2-4 godzin. Na zamarynowanej rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C. Proponuję, aby na ostatnie 5 minut pieczenia przełączyć piekarnik na grzanie górne, co pozwoli na uzyskanie złotego koloru kruszonki. Tak przygotowanego aromatycznego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 29.12.2013 23:03
No to się nazywa poezja smaku...składniki idealnie dobrane..kompozycja która rozpływa się w ustach...brak słów ...
[email protected] 17.12.2011 06:04
Lubie ser
novita26 23.09.2011 08:27
super
kotlet 02.08.2011 23:23
pyszności
forgielka 19.05.2011 10:14
super
Kopiko1983 05.05.2011 06:35
Baaardzo ciekawe i smacznie brzmi!
Jaheira11 12.04.2011 22:12
chętnie bym spróbowała
Bart 25.03.2011 23:51
ciekawy przepis
monika154 20.03.2011 12:03
smaczne
nikusonka 14.02.2011 23:21
fajny przepis, warto spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat