Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na szpinaku w cieście francuskim

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 300 g
ciasto francuskie 270 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
szpinak świeży 150 g
olej 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 150 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na szpinaku w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Szpinak dokładnie myjemy i po osuszeniu siekamy (niezbyt drobno). Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy, zaczynamy podgrzewać i dorzucamy szpinak. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut. W tym czasie mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, dodajemy też świeżo startą gałkę muszkatołową (ok. ½ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Jogurt z jajkiem wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
2
Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy część ciasta- wytniemy z niego paseczki do przykrycia łososia.
Rybę kroimy na cztery w miarę równe części.
Na każdym z kwadratów z ciasta francuskiego kładziemy porcję szpinaku i kawałek łososia.
Krok 2 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
3
Rybę posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy paskami wyciętymi z ciasta francuskiego (za do wycięcia pasków użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty).
Krok 3 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 4 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 29.08.2012 10:09
bardzo lubię połączenie łososia ze szpinakiem :)
elficzna 12.08.2012 19:27
danie pierwsza klasa ! pychota
Misiabe 12.08.2012 18:40
wygląda niesamowicie smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak