Łosoś na szpinaku w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    300 g
  • ciasto francuskie

    270 g
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • szpinak świeży

    150 g
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • jajko

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    150 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
Szpinak dokładnie myjemy i po osuszeniu siekamy (niezbyt drobno). Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy, zaczynamy podgrzewać i dorzucamy szpinak. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut. W tym czasie mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, dodajemy też świeżo startą gałkę muszkatołową (ok. ½ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Jogurt z jajkiem wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy część ciasta- wytniemy z niego paseczki do przykrycia łososia.
Rybę kroimy na cztery w miarę równe części.
Na każdym z kwadratów z ciasta francuskiego kładziemy porcję szpinaku i kawałek łososia.
Krok 3 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
Rybę posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy paskami wyciętymi z ciasta francuskiego (za do wycięcia pasków użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty).
Krok 4 - Łosoś na szpinaku w cieście francuskim foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 29.08.2012 10:09
bardzo lubię połączenie łososia ze szpinakiem :)
elficzna 12.08.2012 19:27
danie pierwsza klasa ! pychota
Misiabe 12.08.2012 18:40
wygląda niesamowicie smacznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat