Łosoś na parze wg Buni

Łosoś na parze wg Buni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1/3 szklanki
  • cytryna

    1 sztuka
  • koper

    1 gałązka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • por (biała część)

    1 mały kawałek
  • lubczyk

    1 gałązka
  • łosoś

    1 stek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś na parze wg Buni foto
Z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty zmielonego pieprzu zrobić marynatę i zalać nią łososia .Włożyć koło łososia gałązkę kopru . Zostawić na godzinę w lodówce .
Krok 2 - Łosoś na parze wg Buni foto
Umyć i osuszyć rybę . Ułożyć w pojemniku.
Zalać marynatą.
Włożyć koło łososia gałązkę kopru . Zostawić na godzinę w lodówce .
Krok 3 - Łosoś na parze wg Buni foto
Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem kuchennym. Osolić . Ponownie posypać pieprzem.
W garnku do gotowania na parze ułożyć na dnie liście pora , na nich łososia . Na rybie położyć kilka plasterków cytryny , gałązki kopru , lubczyku .
Krok 4 - Łosoś na parze wg Buni foto
Zagotować w dolnym garnku wodę . Gdy będzie wrzała nastawić górną część - przykryć dokładnie i gotować ok. 10 minut .
Roztopić masło. Pokroić resztę koperku.
Podawać łososia polanego masłem i posypanego koprem z kawałkiem cytryny .
Podałam z gotowaną marchewką bo ugotowało mi się jej za dużo poprzedniego dnia ( marchewka z masłem , koperkiem - doprawiona solą , cukrem i sokiem z cytryny ).

Zrobiłam w garnku do gotowania na parze bo nie chciało mi sie wyciągać Parowaru - garnek po prostu był bliżej , ale oczywiście tak samo można robić w Parowarze .
Krok 5 - Łosoś na parze wg Buni foto
Delikatne mięsko ryby w cytrynowo-koperkowej marynacie gotowane potem na parze .Do tego tylko cytryna w ćwiartkach , roztopione masło i już gotowe .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joannasz3190 28.11.2013 13:53
Lubię łososia :)
gosia1988 28.11.2013 13:49
pyszna ryba
brioszka 28.11.2013 12:58
pychotka! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat