Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś marynowany w ziołach
- przepis na marynowanego łososia
- łosoś w ziołowej marynacie
- łatwy do przygotowania, lecz gotowy po tygodniu
- pyszna ryba na śniadanie lub kolację
Kroki postępowania
Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, koperek, ziele, pieprz, jałowiec.
Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry.
Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą.
Łososia należy codziennie przekładać. Na koniec płuczę rybę z marynaty, wycieram i kroję w plastry.