Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej z pieczonych pomidorków i sałaty rzymskiej

Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej z pieczonych pomidorków i sałaty rzymskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    ok.500g lub wg uznania
  • pomidorki

    500 g
  • sałata rzymska

    1 główka
  • czosnek

    1 ząbek
  • rozmaryn świeży

    1-2 gałązki
  • zioła prowansalkie Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • masło klarowane

    do smażenia
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Łososia opłukać, osuszyć, zdjąć skórę, usunąć pincetą ewentualne ości, pokroić na mniejsze porcje (wielkość wg uznania),doprawić solą i pieprzem do smaku;
2.Do naczynia w którym zmieści się ryba, wlać 50 ml oleju, dodać zgnieciony czosnek i rozmaryn, każdy kawałek łososia zanurzyć w aromatyzowanym oleju, tak by igiełki rozmarynu znalazła się na każdym z nich, rybę zostawić w marynacie i wstawić do lodówki na 30min -1h.
3.W tym samym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, pomidorki przekroić na pół, ułożyć w formie do pieczenia środkiem do góry, posypać ziołami prowansalskimi, odrobiną soli, skropić olejem i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut;
3.Liscie sałaty rzymskiej opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki; 4 łyżki oliwy roztrzepać z łyżką soku z cytryny, polać dresingiem sałatę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać;
4.Łososia wyjąć z lodówki i smażyć na maśle klarownym po 2-3 minuty każdej ze stron;
5.Na talerze wykładać warstwę sałaty rzymskiej, na to warstwę pieczonych pomidorków, a następnie kawałki łososia;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

03.01.2014 19:48
To musi być pyszne

ONY_za_kare

18.12.2013 10:58
rewelacja!

gosia56

17.12.2013 20:26
super przepis

Alex_M

17.12.2013 10:07
wspaniale wygląda, na pewno jest pyszne!!

Rafał10

16.12.2013 18:03
coś wspaniałego... na sam widok ślina cieknie :)

pierniczkowo

16.12.2013 09:33
musi być pyszne :)

Christopher

15.12.2013 23:11
Ciekawa,udana propozycja.

treonina

15.12.2013 23:01
pięknie podane!

fotoviderek

15.12.2013 20:47
Sam widok rozwala, nie mówiąc o smaku :)

Gracer

15.12.2013 19:57
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat