Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej z pieczonych pomidorków i sałaty rzymskiej
2.Do naczynia w którym zmieści się ryba, wlać 50 ml oleju, dodać zgnieciony czosnek i rozmaryn, każdy kawałek łososia zanurzyć w aromatyzowanym oleju, tak by igiełki rozmarynu znalazła się na każdym z nich, rybę zostawić w marynacie i wstawić do lodówki na 30min -1h.
3.W tym samym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, pomidorki przekroić na pół, ułożyć w formie do pieczenia środkiem do góry, posypać ziołami prowansalskimi, odrobiną soli, skropić olejem i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut;
3.Liscie sałaty rzymskiej opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki; 4 łyżki oliwy roztrzepać z łyżką soku z cytryny, polać dresingiem sałatę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać;
4.Łososia wyjąć z lodówki i smażyć na maśle klarownym po 2-3 minuty każdej ze stron;
5.Na talerze wykładać warstwę sałaty rzymskiej, na to warstwę pieczonych pomidorków, a następnie kawałki łososia;
Smacznego!