Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z piekarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa ok 1 1/2 kg
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
cebula 1 szt szt duża
majeranek
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z piekarnika

Mięso umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w plasterki. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Dość obficie oprószyć solą i pieprzem.przełamać liście laurowe na połowy i ułożyć na mięsie. Mięso zwinąć i odstawić na 2-3 godz.
Po wyjęciu mocno skropić olejem i położyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obsypać majerankiem i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Wyjąć liście laurowe z mięso można je trochę rozdrobnić i obsypać łopatkę.
Przykryć folią aluminiową i piec ok 45 min w 220 stopniach. Zdjąć folię skropić ponownie olejem i piec dalsze ok 20- 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 22.06.2017 17:50
miło mi i dziękuję:)
Janina 21.06.2017 21:58
Świetne mięsko;))
RenataZ-et 21.06.2017 21:14
wygląda apetycznie :)
agnieszka214 21.06.2017 20:50
Pysznie wygląda takie mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak