Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka na kanapki - wilgotna

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka w całości b/k 1,2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4
Pieprz ziołowy mielony Prymat łyżka
ziele angielskie 5 kulek
majeranek łyzka
Zioła prowansalskie suszone Prymat łyżeczka
Bazylia suszona Prymat łyżeczka
tymianek łyżeczka
estragon łyżeczka
Czosnek suszony Prymat łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat łyżka
majonez 2 łyżki
sól 10 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka na kanapki - wilgotna

Do garnka wlewamy ok 3 litra wody (mniej więcej tyle aby przykryć mięso). Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy oraz majonez. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i związujemy grubą nicią. Mięso wkładamy do wystudzonej zalewy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie ponownie zagotowujemy mięso w zalewie i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy łopatkę, osuszamy, odrzucamy nić i kroimy wędlinkę w plastry na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 31.05.2013 18:55
doskonały sposób na wędlinę
eMMe 31.05.2013 17:03
Świetny przepis i coś zdrowego na kanapki, bo to co można kupić w sklepie to nie dość, że jest drogie to jeszcze nadziane nie wiadomo jakimi konserwantami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak