Łopatka na kanapki - wilgotna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka w całości b/k

    1,2 kg
  • liście laurowe

    4
  • pieprz ziołowy

    łyżka
  • ziele angielskie

    5 kulek
  • majeranek

    łyzka
  • zioła prowansalskie

    łyżeczka
  • BAZYLIA SUSZONA

    łyżeczka
  • tymianek

    łyżeczka
  • estragon

    łyżeczka
  • czosnek granulowany

    łyżka
  • pieprz czarny mielony

    łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    łyżka
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

    10 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy ok 3 litra wody (mniej więcej tyle aby przykryć mięso). Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy oraz majonez. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i związujemy grubą nicią. Mięso wkładamy do wystudzonej zalewy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie ponownie zagotowujemy mięso w zalewie i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy łopatkę, osuszamy, odrzucamy nić i kroimy wędlinkę w plastry na kanapki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 31.05.2013 18:55
doskonały sposób na wędlinę
eMMe 31.05.2013 17:03
Świetny przepis i coś zdrowego na kanapki, bo to co można kupić w sklepie to nie dość, że jest drogie to jeszcze nadziane nie wiadomo jakimi konserwantami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat