Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łódzka zalewajka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas pszenny 200 ml
woda 1,5 l
kiełbasa 200 g
cebula 3 plastry
sól i pieprz
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
ziemniaki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Łódzka zalewajka

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l wody, lekko solimy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą. Kiedy ziemniaki zaczną tracić surowość dodajemy kiełbasę i barszcz. Mieszamy - barszcz radzę dodawać stopniowo i sprawdzać kwaśność zupy pod nasz smak. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczyptą soli, hartujemy ją stopniowo zupą i rozrabiamy. Ogrzaną śmietanę dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.03.2017 12:03
Uwielbiam zalewajkę w każdym wydaniu :)
Justi2401 03.03.2017 09:25
Prawdziwie Łódzka i pyszna :)
jagoda5913 03.03.2017 00:19
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak