Lody z pieczonych truskawek balsamico

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. Użyłam mrożonych truskawek, które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrożone truskawki

    80 dag
  • śmietanka kremowa

    500 mililitrów
  • cytryna

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • sos balsamiczny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki układam w naczyniu do zapiekania, nie odmrażam ich wcześniej, posypuję cukrem trzcinowym, polewam glassą balsamico i wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra/dół na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuję blenderem. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki. Lody wstawiam do zamrażalnika na 8 godzin. Można użyć maszyny do lodów, można po trzech godzinach od wstawienia miksować lody co około godzinę żeby nie wytworzyły się kryształki. Lody te mrożę nie za długo bo nie były miksowane i wytworzą się kryształy. U mnie były zjedzone po kilku godzinach mrożenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 13:10
Pieczone truskawki to ciekawy dodatek. Taki mus z akcentem balsamicznym na pewno świetnie smakuje z lodami.
Babeczka35 27.01.2019 18:57
Pyszna propozycja na lody.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:07
Ja się już poczęstowałam pyszności.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat