Lody truskawkowe na żółtkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    0,5 kg
  • ekstrakt waniliowy

    2 lyzki
  • śmietana 30%

    1,5 szklanki
  • mleko 2 %

    0,5 szklanki
  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do garnka, wlać ekstrakt i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Odstawić. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem. Zmniejszyć ogień, wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż delikatnie zgęstnieje – nie doprowadzić do wrzenia bo się zwarzy. Wlać do truskawek, zmiksować. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. przelać do maszyny do lodów, mieszać 30 minut, następnie przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażarki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat