Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    300 ml
  • serek mascarpone

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtka

    1 sztuka
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • pistacje

    300 gram w łupinach (0brane 120gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lody pistacjowe foto
Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
Krok 2 - Lody pistacjowe foto
Pistacje obieramy. Garść siekamy (grubość według uznania). Pozostałą część mielimy.
Krok 3 - Lody pistacjowe foto
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy serek mascarpone oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy ubite jajka.
Krok 4 - Lody pistacjowe foto
Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przygotowane orzechy. Ponownie mieszamy całość.
Krok 5 - Lody pistacjowe foto
Masę przekładamy do zamykanego opakowania. Lody wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co pewien czas (około 0,5 godziny) mieszamy je, by były puszyste.
Jadwiga/Jaga85
Mają przyjemny słodki smak, a jednocześnie wyczuwalne są delikatnie słone pistacje. PYCHA!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

28.01.2015 03:59
Nawet zimą są dobre.

brioszka

26.01.2015 11:16
moje ulubione!

erym

26.01.2015 10:36
tesknie za latem, aromatyczne lody, super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat