Lody bananowe z masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami

Lody bananowe z masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Banany i masło orzechowe to nie od dziś doskonały duet! Z obu tych składników postanowiłam przygotować lody, które z dodatkiem solonych orzeszków i gorzkiej czekolady smakują naprawdę rewelacyjnie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lody:

  • banan

    3 sztuki
  • śmietanka 36%

    200 gramów
  • masło orzechowe

    100 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • orzeszki ziemne

    2 garście
  • czekolada gorzka

    30 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym oraz uprzednio zblendowanymi bananami.

Na koniec wmieszać drobno posiekane orzeszki i startą gorzką czekoladę.

Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
(Lody w trakcie mrożenia można z 2 razy przemieszać, aby były bardziej puszyste. Ja często zostawiam do całkowitego zamarznięcia i nie są twarde).

Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 5-6 minut w temperaturze pokojowej.

Diana Rusiłowicz
1. Przeważnie używam niezbyt słodkich bananów, ponieważ dodaję cukier puder, który wpływa na konsystencję lodów - dlatego warto z niego nie rezygnować. 2. Orzeszki powinny być solone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat