Łódeczki z cykorii nadziewane kaszą kuskus, miętą i granatem

Łódeczki z cykorii nadziewane kaszą kuskus, miętą i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Cykoria jest jedną z najzdrowszych sałat. Można ją jeść zarówno na surowo jak i duszoną. Doskonale nadaje się do nadziewania sałatkami. Można podawać jako danie podstawowe na kolację oraz jako przystawka na przyjęciach. Wygląda apetycznie i jest smaczna.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łódeczki

  • cykoria

    3 sztuki

Sałatka:

  • kasza kus-kus

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt.
  • starta skórka z cytryny

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • mięta liście

    2 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 łyżki
  • nasiona granatu

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 cykorię pokroić, a 2 rozdzielić na łódki. Cykorie podzielić na listki. Umyć, osuszyć.

Do kaszy dodajemy nieco soli, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut do ostygnięcia.

Siekamy na drobno cebulę, pietruszkę, miętę i 1 cykorię i dodajemy do kaszy. Kaszę należy skropić sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Całą sałatkę polewamy oliwą i mieszamy. Na koniec dodajemy wydrążone nasiona granatu i ponownie mieszamy.

Na liściach cykorii układamy sałatkę i formujemy ładne łódeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat