Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ljutenica - pikantna pasta bałkańska

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona
1 kg
bakłażan
2-3 duże
cebula biała
3 duże
pomidory
1 kg
koncentrat pomidorowy
400 ml
papryczka chilli
marynowana
olej słonecznikowy
100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
gruboziarnista
Sklep Prymat
cząber
do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2-3 łyżki
Sklep Prymat
kozieradka
do smaku
Rozmaryn suszony Prymat
do smaku
czosnek
kilka ząbków
cukier kryształ

Porada

Marynowane chili można zastąpić świeżym, które trzeba udusić z pozostałymi warzywami, albo użyć sproszkowanego. * Najlepiej nadają się pomidory o niskiej zawartości soku np. Lima, ale muszą być bardzo dojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Ljutenica - pikantna pasta bałkańska

Kroki postępowania

1
Warzywa umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do foliowego rękawa lub worka do pieczenia - posolić, skropić olejem.
Krok 1 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
2
Zamknąć woreczek i pozostawić na kilka chwil, aż warzywa zaczną puszczać sok - wymieszać i udusić do miękkości w mikrofalówce lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 2 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
3
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
4
Pomidory sparzyć, pokroić w mniejsze kawałki, lekko posolić i dusić pod przykryciem, aż się rozgotują - odkryć i odparować - zmiksować (można przetrzeć przez sitko). Dodać koncentrat pomidorowy i olej - wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
5
Warzywa zmiksować pulsacyjnie z sosem pomidorowym, dodając przyprawy, zgnieciony czosnek oraz marynowane chili (do smaku) - przesmażyć do chwili, aż pasta uzyska odpowiednią konsystencję.

Gorącą pastę zapakować do małych słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.
Krok 5 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 10.04.2015 08:58
jakie kolorowe ;-)
Habibi 13.09.2014 14:29
ja również ją lubię, bo jest dobra jako dodatek do wielu dań - zmieni nawet banalną kanapkę z serem :)
Wacław 10.09.2014 10:18
moje ulubione smaki,bardzo lubię takie pasty do kanapek ,dla mnie przepis na 5/5 :-)
kloruś 09.09.2014 20:08
wyglądają obłędnie! jestem bardzo ciekawa smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak