Ljutenica - pikantna pasta bałkańska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 kg
  • bakłażan

    2-3 duże
  • cebula biała

    3 duże
  • pomidory

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    400 ml
  • papryczka chilli

    marynowana
  • olej słonecznikowy

    100 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    gruboziarnista
  • cząber

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2-3 łyżki
  • kozieradka

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku
  • czosnek

    kilka ząbków
  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
Warzywa umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do foliowego rękawa lub worka do pieczenia - posolić, skropić olejem.
Krok 2 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
Zamknąć woreczek i pozostawić na kilka chwil, aż warzywa zaczną puszczać sok - wymieszać i udusić do miękkości w mikrofalówce lub upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 3 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
Pomidory sparzyć, pokroić w mniejsze kawałki, lekko posolić i dusić pod przykryciem, aż się rozgotują - odkryć i odparować - zmiksować (można przetrzeć przez sitko). Dodać koncentrat pomidorowy i olej - wymieszać dokładnie.
Krok 5 - Ljutenica - pikantna pasta bałkańska foto
Warzywa zmiksować pulsacyjnie z sosem pomidorowym, dodając przyprawy, zgnieciony czosnek oraz marynowane chili (do smaku) - przesmażyć do chwili, aż pasta uzyska odpowiednią konsystencję.

Gorącą pastę zapakować do małych słoiczków i zapasteryzować 15-20 minut.
Habibi
Marynowane chili można zastąpić świeżym, które trzeba udusić z pozostałymi warzywami, albo użyć sproszkowanego. * Najlepiej nadają się pomidory o niskiej zawartości soku np. Lima, ale muszą być bardzo dojrzałe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Camill 10.04.2015 08:58
jakie kolorowe ;-)
Habibi 13.09.2014 14:29
ja również ją lubię, bo jest dobra jako dodatek do wielu dań - zmieni nawet banalną kanapkę z serem :)
Wacław 10.09.2014 10:18
moje ulubione smaki,bardzo lubię takie pasty do kanapek ,dla mnie przepis na 5/5 :-)
kloruś 09.09.2014 20:08
wyglądają obłędnie! jestem bardzo ciekawa smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat