lin po wegiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Lin

    1 kg
  • włoszczyzna

  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • białe wino

    ½ szklanki
  • śmietana

    ½ szklanki
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lina zalać gorącą zakwaszoną wodą, sprawić, odciąć głowę, opłukać, lekko posolić, podzielić na dzwonka, zostawić na chwilę. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu. Warzywa oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem z cebulą włożyć do rondla, dodać resztę masła, podlać wodą, dusić 5 minut. Do warzyw włożyć rybę. Dolać wino i pozostałą wodę ze sparzenia lina. Osolić, oprószyć papryką i pieprzem. Dusić pod przykryciem 20 minut, zalać śmietaną. Nie mieszać, lekko potrząsnąć rondlem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat