lin po wegiersku

lin po wegiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Lin

    1 kg
  • włoszczyzna

  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • białe wino

    ½ szklanki
  • śmietana

    ½ szklanki
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania lin po wegiersku

Lina zalać gorącą zakwaszoną wodą, sprawić, odciąć głowę, opłukać, lekko posolić, podzielić na dzwonka, zostawić na chwilę. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu. Warzywa oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem z cebulą włożyć do rondla, dodać resztę masła, podlać wodą, dusić 5 minut. Do warzyw włożyć rybę. Dolać wino i pozostałą wodę ze sparzenia lina. Osolić, oprószyć papryką i pieprzem. Dusić pod przykryciem 20 minut, zalać śmietaną. Nie mieszać, lekko potrząsnąć rondlem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat