Limonkowe ciasto z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    200 g
  • cukier drobny

    160 g + 3 łyżki
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • śmietana 30%

    50 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 ½ łyżeczki
  • jajko

    6 szt.
  • limonka

    2 szt.
  • cukier puder

    do oprószenia
  • jagody

    350 mrożone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Mąkę przesiać do misy. Dodać do niej sodę oczyszczoną, 3 łyżki drobnego cukru, cukier waniliowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, śmietanę i skórkę otartą z dwóch limonek.
Krok 2 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części (¾ i ¼). Większą częścią ciasta wylepić dno formy o wymiarach 20 x 20 cm, wcześniej pokrytej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą, zamrozić.
Krok 4 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 15 minut. Ostudzić.
Krok 5 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając małymi porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodać sok wyciśnięty z jednej limonki i proszek budyniowy. Wymieszać. Na samym końcu połączyć z olejem rzepakowym.
Krok 6 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Przygotowaną 'piankę' wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód.
Krok 7 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Posypać mrożonymi jagodami.
Krok 8 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta.
Krok 9 - Limonkowe ciasto z jagodami foto
Całość wstawić do piekarnika (temperatura 190ºC). Piec 35 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jordi 03.03.2013 21:33
bardzo ciekawy przepis
jozefinach 17.02.2013 11:23
Uwielbiam domowe ciasta.
EDYTKA 13.02.2013 14:40
mmmmmmmmmm super wygląda!!!!!!
meg1984 11.02.2013 19:57
apetycznie wygląda
gottrina 09.02.2013 09:21
wow świetne ciasto
foczka-ks 09.02.2013 01:11
ciekawy pomysł
Granita 09.02.2013 00:35
ciekawa jestem tej limonki-na pewno spróbuję
jozefinach 08.02.2013 23:46
Ciasto prezentuje się fantastycznie.
kala9287 08.02.2013 23:46
uwielbiam wszystko co ma w sobie jagody
Karolcia12 08.02.2013 23:23
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat