Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cytryny
5 dużych -
cukier
do smaku -
spirytus
150-200 ml -
wódka
1/2 (mocna)
Sposób przygotowania
Zetrzeć skórkę lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Z cytryn wycisnąć sok i zamrozić w kostkarce do lodu.
Kiedy macerat jest gotowy przecedzić go przez gęste sitko wyłożone kawałkiem gazy.
Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem.
Resztą zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do zmacerowania na miesiąc lub dłużej.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się