Limoncello giallo [żółte]

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    5 dużych
  • cukier

    do smaku
  • spirytus

    150-200 ml
  • wódka

    1/2 (mocna)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Z cytryn wycisnąć sok i zamrozić w kostkarce do lodu.
Kiedy macerat jest gotowy przecedzić go przez gęste sitko wyłożone kawałkiem gazy.
Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem.
Resztą zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do zmacerowania na miesiąc lub dłużej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 21.10.2012 01:14
To jest chyba najbardziej typowe włoskie limoncello, jakie się w Italii robi w wielu domach :)
Zdzisław 21.10.2012 00:27
fajne smaki
Patrycja25 20.10.2012 20:26
smaczności
Sylwia56 20.10.2012 20:06
mocne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat