Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnio-jesienne ciasto pełnoziarniste

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pełnoziarnista 380 g
cukier 180 g
masło 160 g
jaja 3 szt
jogurt naturalny 4 łyżki
sok z pomarańczy 0/5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
maliny świeże 1/5 szklanki

kruszonka

mąka pszenna 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Letnio-jesienne ciasto pełnoziarniste

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odkładamy do lodówki.

Miękkie masło ucieramy z cukrem.

Dodajemy jajka, jogurt i sok z pomarańczy i dalej miksujemy.

Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodajemy do ciasta maliny i mieszamy.

Całość przekładamy do formy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około godzinę (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.02.2015 00:29
zapowiada się smacznie
Natalija 17.08.2014 13:50
interesujący przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak