Letnie afrodyzjaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 g
  • mąka

    2,5 szklanki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietana

    1 łyżka
  • CIASTO CZEKOLADOWE
  • mąka

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • olej

    100 ml
  • jogurt

    100 g
  • MASA
  • truskawki

    500 g
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • czekolada mleczna

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letnie afrodyzjaki foto
1 cukier waniliowy
MASA CZEKOLADOWA:
500 ml jogurtu naturalnego
0,5 szklanki cukru pudru
1 czekolada mleczna
4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
1 czekolada mleczna
1 paczka ciastek "Katarzynki"

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, margarynę oraz żółtka i śmietanę, ciasto szybko zagnieść dokładnie na jednolita gładką masę. Ciasto może się lekko kleić. Odstawić do lodówki na ok 30 minut. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto jasne a następnie posypujemy pokruszone ciastka "Katarzynki"
Krok 2 - Letnie afrodyzjaki foto
Mąkę przesiać do miski dodać kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać cukier, jajka, olej oraz jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Wylewamy na ciastka. Pieczemy ok 30-35 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Letnie afrodyzjaki foto
Truskawki kroimy w ćwiartki. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Chwilkę miksujemy a następnie dodajemy truskawki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Masę nakładamy na ciasto. Czekoladę mleczną ścieramy lub drobno kroimy i posypujemy po masie śmietanowej.
Krok 4 - Letnie afrodyzjaki foto
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy z łyżka jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy i dodajemy do czekolady, ponownie mieszamy, aż składki się połączą i wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto schładzamy ok 2-3 godzin. Smacznego !!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 18.01.2017 14:14
super deser
pestka 12.12.2016 16:03
pyszne ciasto
Klausia 12.07.2016 23:22
dobre ciacho
Edita 07.02.2016 08:43
fajnie wyglada
czekoladka_m 09.01.2014 18:52
Ale musi być pyszne!
krystyna330 21.11.2013 15:10
fajne polaczenie
olkaaa 10.08.2013 12:11
bardzo kuszące
Angelika10 22.04.2013 02:23
mniam mniam
mirosława4 17.11.2012 21:01
wygląda smakowicie
caralajna 16.08.2012 09:12
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat